Home Aktualno Stari hrast Rankovići, da se ne zaboravi!

Stari hrast Rankovići, da se ne zaboravi!

3160
0

Carski hrast ili kako ga ponekad nazivaju Stari hrast predstavljao je jednu od prirodnih rijetkosti Novog Travnika i okoline. Nalazio se u selu Rankovici u neposrednoj blizini grada.

Procjenjuje se da je gigantsko stablo bilo staro preko 1000 godina (neke procjene su 1200 do 1500 godina ).
Bilo kako bilo, Carski hrast je bio omiljeno mjesto izletnika i putnika namjernika. Jedna od legendi vezanih za Stari hrast govori da je prilikom svoje posjete Bosni, u njegovoj duplji objedovao i sam car Austro- Ugarske. Povijest o tome ne iznosi neke dokaze ali jedno od imena gigantskog stabla je Carski hrast i vjerovatno je u vezi sa tim

Stolječima se svakog proljeća ,odjevao novim liščem i bogatim plodovima žira,ponosno je širio svoju krošnju ,a u zemlu zakopao dugo korjenje.Taj Stari hrast ili Carski Hrast kako su ga zvali, u selu Rankovici godinama je doćekivao i ispraćao mnoge goste koji su dolazili da se dive njegovoj ljepoti i raskosi.Ali doslo je vrijeme da i on osjeti ljudsku nemar, a i miris rata koji je bio sve bliže,pa je izabrao ono najgore,otici za sva vremena.

Osjetio je da nema više šta tražiti,čekati bolje dane,oborio je svoje grane ,spusti se na zemlji i ostao ležati.No on je i danas tu među nama vise nego ikada ,u našim mislima,u prići,u sječanju svakoga ko je ga bar jedan puta posjetio.Tesko je danas proci tuda,svatko osjeti da nesto nedostaje,da nije kako je nekada bilo.Svima nam pogled ostaje tamo gdje je bio on “Stari hrast”.

Da je danas tu otisao bih ponovo od tuge za onima koji danas ostavljaju svoje Rankoviće tražeći bolje sutra po čitavom svijetu zaboravljajuci tako i Stari hrast.Treba napomenuti da Stari hrast nije samo pravio hlad ljudima ,več se koristio i u druge svrhe.Za vrijeme turske vladavine u unutrasnjosti hrasta služila se Sveta misa.Nekada su ljudi zatvarali ovce, mnogi su pronašli spas od kiše i drugi vremenski nepogoda i neprilika.


Treba napomenuti da je Hrast dva puta gorio zahvaljujuči ljudskoj nemarnosti.Što reči na kraju? Bio jednom jedan Hrast koji je stoljecima prkosio narodu i vremenu,i dođe neka nova civilizacija koja ga uništi i pokori za sva vremena,.Ostat ce nam u sjecanju…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here