Home Aktualno Posebni odjel za ratne zločine Tužiteljstva BiH radi na predmetu ubojstva osmero...

Posebni odjel za ratne zločine Tužiteljstva BiH radi na predmetu ubojstva osmero hrvatske djece u Vitezu

301
0

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine odgovorilo je na upit Hrvatskog Medijskog Servisa kazavši da se u posebnom odjelu za ratne zločine vodi predmet vezan za procesuiranje odgovornih za ubojstvo osmero hrvatske djece 10. lipnja 1993. koje je ubio projektil Armije RBiH.

“Postoji predmet koji je u Tužiteljstvu BiH u Posebnom odjelu za ratne zločine i predmet je u radu”, stoji u odgovoru Tužiteljstva BiH na upit HMS-a.

Pitali smo radi li Tužiteljstvo BiH na pronalasku i procesuiranju onih koji su zapovjedili i izvršili granatiranje Viteza 10. lipnja 1993 godine uslijed kojega je poginulo osmero djece hrvatske nacionalnosti; Boris Antičević (1983.), Dražen Čečura (1978.), Sanja Garić, (1975.), njezin brat Milan Garić (1981.), Velimir Grebenar (1981.), njegova sestra Augustina Grebenar (1984.), Sanja Križanović (1978.) i Dragan Ramljak (1978.).

Podsjećamo, za ovaj ratni zločin Armije RBiH još nitko nije odgovarao.

U cijeloj je priči još bolnije i tragičnije da su dan ranije, general Milivoj Petković (načelnik Glavnog stožera HVO) i general Rasim Delić (načelnik Glavnog štaba Armije BiH) u Kiseljaku sastavili sporazum o prestanku sukoba između sukobljenih strana. Taj je sporazum je proširen i potpisan sljedeći dan kada je i stupio na snagu.

Također valja podsjetiti da su mladi hrvatski aktivisti diljem BiH, Hrvatske i Europe na dan počinjenja ratnog zločina zapalili svijeće i položili cvijeće kao znak pijeteta za nedužno pobijenu djecu hrvatske nacionalnosti. Oni su tim činom željeli ukazati na to da do današnjega dana nisu pronađeni i procesuirani počinitelji i nalogodavci ovog ratnog zločina./B. G.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here