× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
Sarajevski Kiseljak
Ecos
CRASH
  • PROSVJED ISPRED VLADE FBiH
 
Njihov stav je da vlada nije učinila ništa iako Parlament, kako kažu, jeste dostavio kopiju Zaključka prema kojem su trebali postupati.

Oni tvrde da Vlada FBiH svojim izgovorima samo kupuje vrijeme kojeg nema jer "svaki dan kupljenog vremena znači 100 metara uništenog riječnog toka".

Pozvali su ih da u roku od 10 dana urade ono što im je Parlament naložio i da naprave izmjene podzakonskih akata za koje im nije potrebna potvrda u Parlamentu da bi zaustavili gradnju malih hidrocentrala.

Robert Oroz iz ekološko-humanitarnog udruženja iz Fojnice upozorio je na to da, otkako je u Parlamentu FBiH usvojen Zaključak o zabrani gradnje MHE, situacija se samo pogoršava.

"Situacija je nepromijenjena, šta više i ubrzana, intenziviraju se pripreme za mnoge MHE, užurbano se priprema dokumentacija za nove elektrane, a završava se gradnja na postojećim i to sve u ovo vrijeme otkako je zabranjena gradnja", rekao je on.
 
Jučer je počela i svjetska kampanja kojom okolišne organizacije svijeta daju podršku aktivistima u BiH. "Svi su prepoznali koliko je urgentno da se reagira jer ulagač ne čeka. Nadamo se da će se naša vlast zbog toga malo i posramiti", rekla je Lejla Kusturica.

Oni objašnjavaju da ulagači moraju dobiti niz dozvola da bi počeli gradnju, a da oni uprkos posljedicama bez problema prelaze sve "prepreke".

"Ministrica nam poručuje da je cijela stvar završena kad dobiju koncesiju na nešto. To je tek početak, jer koncesija ne znači da je taj projekt okolišno prihvatljiv. Ministarstvo ima ogromnu odgovornost da zaustavlja te projekte, a stanje je takvo da nijedna dozvola nije odbijena. Oni su pustili sve što im je došlo na stol", rekao je Anes Podić iz EkoAkcije.
 
"Mi nemamo sustav za zaštitu okoliša, mi imamo sustav za uništavanje okoliša.
 
Klix.ba

REDAKCIJA PORTALA

info@notra.ba

Marketing

marketing@notra.ba

Copyright 2007-2023 NOTRA Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.