ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING ARHIVA POŠALJITE VIJEST
  • stela
  • rovkop
PODATCI SPS-A
90'upčoičui.png
 
 
Dalje su naveli da je u imigracioni centar na području BiH smješteno 430 migranata koji su ostvarili ukupno 16.428 korisničkih dana. Osim toga, iz Službe za poslove sa strancima su dodali da provode potrebne mjere i aktivnosti nad migrantima koji su počinili kaznena djela.

To podrazumijeva donošenje rješenja o protjerivanju i stavljanjem pod nadzor u imigracijski centar ili jedan od prihvatnih centara.

"Kao uvjet za izvršenje rješenja o protjerivanju i deportaciju migranta u matičnu zemlju je utvrđivanje njegovog stvarnog identiteta. U 99 posto slučajeva migranti nemaju isprave na osnovu kojih bi se utvrdio njihov identitet, te prilikom registracije daju lažne podatke (ime, prezime, datum rođenja, državljanstvo) što dodatno otežava cjelokupan postupak. Dodatni problem je nesaradnja zemalja porijekla u postupku utvrđivanja identiteta. Dakle bez utvrđenog identiteta, migranti, stranci se ne mogu udaljiti iz BiH", pojasnili su iz Službe za poslove sa strancima (SPS) za Klix.ba.

U proteklom razdoblju, Služba za poslove sa strancima je uputila preko 1.100 zahtjeva za utvrđivanje identiteta stranaca ambasadama zemalja porijekla, te još 3.000 urgencija zbog neodgovorenih zahtjeva za provjerom identiteta. Kako su naveli, navedeni podatci jasno upućuju da je postupak utvrđivanja identiteta izuzetno složen i dugotrajan.

"Od početka 2020. godine registrovali smo 15.239 migranta i izdali 1.071 rješenje o protjerivanju. Imigracioni centar ima 100 mjesta te je u proteklom razdoblju ozbiljno devastiran zbog čega su mu kapaciteti dodatno smanjeni. Shodno tome, evidentno je da se u njega ne mogu smjestiti sve osobe kojima je izdato rješenje o protjerivanju. U imigracijski centar se smještaju oni koji mogu predstavljati prijetnju po sigurnost BiH, počinioci tezih kaznenih djela te osobe za koje su se stekli uslovi za udaljenje iz naše države", dodali su iz SPS-a.

Iz SPS-a su se osvrnuli i na migranta Hachama Aglarasa iz Maroka, za kojeg se utvrdilo da nije osumnjičen za ubojstvo u Otesu, ali je uvjetno osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog posjedovanja i omogućavanje uživanja opojnih droga.

Kako su naveli, SPS je prošle godine registrovala i biometrijski obradila navedenog migranta, privela ga i izrekla mu mjeru protjerivanja.

"Kako imenovani nema utvrđen identitet, nije se mogla izvršiti mjera protjerivanja te je stavljen pod blažu mjeru nadzora u PPC Ušivak, otvorenog tipa. BiH nema zaključen sporazum o readmisiji s državom Maroko, najbliže veleposlanstvo Maroka se nalazi u Zagrebu, koja priznaje daktiloskopske uzorke samo na obrascima države Maroko, što proces identifikacije čini dodatno otežanim i složenim. Napominjemo i to da Služba daje značajan doprinos u rasvjetljavanju kaznenih djela za koje se osnovano sumnja da su počinitelji migranti", poručili su iz SPS-a.
 
Klix.ba
0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@notra.ba

Marketing

marketing@notra.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 NoTra Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17