ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING ARHIVA POŠALJITE VIJEST
BEZ IZETBEGOVIĆA
covic dodik
 
 
Sastanak će se održati na prijedlog ruskog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima Vasilyja Nebenzyje, a organiziran je povodom 25. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma. Iz Dodikovog kabineta je priopćeno da će se on Vijeću sigurnosti obratiti videolinkom.

Pored Milorada Dodika i Dragana Čovića, sastanku je trebao nazočiti i Bakir Izetbegović, međutim on je odbio poziv ruskog veleposlanika izjavivši kako je izbor sudionika potpuno pogrešan.

"Pogrešan izbor sudionika iz BiH je na liniji zabrinjavajućeg trenda zaobilaženja i ignoriranja bosanskohercegovačkih institucija i izabranih predstavnika u tim institucijama", navodi se u pismu koje je Izetbegović uputio ruskom veleposlaniku pri UN-u.

Veleposlanik Rusije pri UN-u, u konceptu kojim je predstavio razloge organizovanja ovog događaja, istakao je kako je potrebno saslušati legitimne predstavnike naroda u Bosni i Hercegovini.

"Članice Vijeća sigurnosti UN-a imaju svoje, ponekad prilično različite stavove o situaciji u BiH. Da bi se razumio Daytonski sporazum i važnost njegove pune provedbe za stvarnu političku situaciju u BiH, kao i da bi se dobila sveobuhvatna slika događaja na terenu, potrebno je saslušati legitimne predstavnike tri konstitutivna naroda. To bi pomoglo u procjeni vrijednosti i značajne političke i povijesne uloge koju Daytonski mirovni sporazum ima za BiH i regiju Balkana u cjelini", napisao je ruski veleposlanik.

Prema posljednjim informacijama, veleposlanici zemalja Vijeća sigurnosti UN-a pripremili su pitanja vezana za provedbu Dejtonskog sporazuma, a Dodik i Čović morat će odgovoriti na njih.

Sastanak članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda s jedne strane, i Milorada Dodika i Dragana Čovića s druge, počet će večeras u 20 sati.
 
Klix.ba
0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@notra.ba

Marketing

marketing@notra.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 NoTra Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17