ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING ARHIVA POŠALJITE VIJEST
PRIKUPLJANJE DOKAZA
jhkzuizui.png
 
 
Dodik je ranije dobio poziv kako bi tužiteljima ispričao sve što zna o porijeklu ikone te njenom putu do njegovih ruku i danu kada ju je poklonio Sergeju Lavrovu.

Za sada nije poznato u kojem svojstvu je Dodik saslušan, svjedoka ili osumnjičenog.

Tužiteljstvo BiH je nedavno priopćilo da postupajući tužitelj u predmetu poznatom kao "Ikona" intenzivno poduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka.
Dodik je u pratnji svog osiguranja ušao na sporedni ulaz (Foto: I. Š./Klix.ba)Dodik je u pratnji svog osiguranja ušao na sporedni ulaz (Foto: I. Š./Klix.ba)

U proteklim tjednima saslušan je određen broj svjedoka, među kojima i veleposlanik BiH u Rusiji Željko Samardžija te je upućena molba za pružanje međunarodne pravne pomoći nadležnim institucijama.

Nedavno je u Sarajevu stigao i ambasador Ukrajine Vasilj Kirilič, koji je održao sastanke s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković i glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić.

Veleposlanik Kirilič je inzistirao da se ikona odmah izuzme, a zatim da stručnjaci vještače i procjenjuju njenu vrijednost.

Podsjetimo da je Rusija odlučila vratiti spornu ikonu koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomacije Sergeju Lavrovu 14. prosinca prošle godine, a Rusija je savjetovala da se cijeli slučaj istraži putem Interpola.
Foto: I. Š./Klix.baFoto: I. Š./Klix.ba

Ukrajina je u više navrata zatražila vraćanje ikone tvrdeći da ona predstavlja njihovo kulturnog blago, što dokazuje i pečat na poleđini predmeta, a šef ukrajinske diplomacije je poručio da "Dodik nastavlja lagati".

S druge strane, Dodik je poručio da će se, ukoliko Ukrajina ponudi ikakve dokaze, on izviniti i vratiti ikonu. Prije toga je optužio medije da su izmislili priču, a zatim Ukrajinu da radi direktno protiv njega. Dodikov savjetnik Radovan Kovačević je jednom prilikom kazao da ikona vrijedi 100-200 eura i da se može kupiti na internetu.
Klix.ba
0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@notra.ba

Marketing

marketing@notra.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 NoTra Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17