ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING ARHIVA POŠALJITE VIJEST
MILORAD DODIK:

110321_izjava_dodik_markica.jpg

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je kazao da vjeruje u samostalnu Republiku Srpsku, a govorio je i o svom prijedlogu o spajanju funkcija predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da je to prijedlog kojima ima za cilj ojačanu poziciju RS-a u svijetu.

"Funkcija koja predstavlja RS je predsjednik i bilo bi dobro da RS i formalno bude predstavljena u Predsjedništvu. Time bi poslali poruku da je BiH sastavljena od Republike Srpske i Federacije BiH i da je RS primarna politička i društvena zajednica u kojoj se donose odluke, a usuglašavaju se na razini BiH", naveo je Dodik.

Dodik je rekao i da oni koji su protiv te ideje vide "neke svoje sitne šićare".

Prema njegovim riječima, što se tiče Izbornog zakona, problem je odluka "Sejdić-Finci", to što ne mogu doći do dogovora kako se bira Bošnjak i Hrvat, a što je stvar Federacije BiH, a ne Republike Srpske.

"Zato sam smatrao da treba ojačati funkcija predsjednika RS, koji bi mogao da dobije i internacionalni značaj kroz funkciju i člana Predsjedništva BiH, to bi pomoglo afirmaciji RS-a", dodao je on.

Dodik ja naglasio da bi takav član bio predstavljen u svijetu kao član Predsjedništva i predsjednik Republike Srpske.

Na samom početku razgovora za novinsku agenciju Republike Srpske, Dodik je istaknuo kako ne vjeruje u budućnost postojanja BiH te da se u političkom smislu zalaže za "miran razlaz" koji kaže da "treba ubrzati kako bi se Republika Srpska što prije etablirala kao neovisna država". Takav proces, čvrsto vjeruje da će se i dogoditi.

Osim Republike Srpske, on smatra da se treba osamostaliti i Herceg-Bosna, odnosno da će tek tada narodi u Bosni i Hercegovini imati spokoj.

Dnevnik.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@notra.ba

Marketing

marketing@notra.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 NoTra Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17