ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING ARHIVA POŠALJITE VIJEST
  • stela
  • rovkop
Nova odluka sutra

novalic online sast

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić održao je danas online sastanak s kantonalnim premijerima, s ciljem harmonizacije i zajedničkog djelovanja u FBiH usljed prevazilaženja situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, a kojem je prisustvovao i  imunolog akademik Jasenko Karamehić.

Prema posljednjim podacima zdravstvenih institucija epidemiološka situacija na području Federacije BiH se stabilizira, a u posljednjih sedam dana zabilježeno je i smanjenje novih potvrđenih slučajeva za 21 posto.

Tjedni indikatori također pokazuju da se broj smrtnih slučajeva u Federaciji BiH smanjio za 11 posto.

Na razini Federacije sedmodnevna incidenca je smanjena za 21,3 posto i na 100 tisuća stanovnika s današnjim danom iznosi 255 slučajeva.

Najveća je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Bosansko-podrinjskom kantonu.

Prema izvješćima kantonalnih premijera i ministara zdravstva epidemiološka situacija u kantonima ide ka blagoj fazi poboljšanja.

Kako su istaknuli, Hercegovačko-neretvanski kanton nakon šestosedmičnog uzastopnog rasta, te trotjednog stagniranja, u posljednjem tjednu bilježi usporen rast novooboljelih.

U Kantonu Sarajevo podaci ukazuju na poboljšanje, a u posljednja dva dana taj kanton ima dnevno manje od stotinu novooboljelih.

Epidemiološke mjere i dalje ostaju iste, uz blago popuštanje u pojedinim kantonima.

Premijer Novalić je izvijestio kantonalne premijere o poduzetim aktivnostima Federalne vlade i Zavoda za javno zdravstvo FBiH na nabavci vakcina protiv koronavirusa za potrebe građana Federacije, a riječ je o nabavci vakcina od ruskih, kineskih i američkih proizvođača.

Također je upoznao prisutne o mogućnostima upotrebe brzih testova za Covid-19, a o čemu je tijekom proteklog vikenda razgovarao s direktorom turske kompanije "Oncosem".

- Federalno ministarstvo zdravstva će izraditi sinkronizirane aktivnosti kako bi se na području Federacije počeli primjenjivati brzi testovi, koji su veoma značajni u obavljanju svakodnevnih aktivnosti privrednim i drugim poslovnim subjektima, a čija primjena se pokazala korisnom i u drugim djelatnostima na teritoriji zemlje i određenih regija - kazao je premijer Novalić.

Dodao je da se PCR testovi kao referentni primjenjuju i dalje, posebno u zdravstvenom sektoru, kao i prilikom kretanja van granica.

Iz kantona je dat i prijedlog da se ograničenje kretanja građana u FBiH s 21 sat pomjeri na 23 sata navečer do pet sati ujutro.

Federalni premijer će ovaj prijedlog o pomjeranju termina za ograničenje kretanja građana na cijelom teritoriju FBiH uputiti Kriznom stožeru  Federalnog ministarstva zdravstva na razmatranje, uz ostavljanje mogućnosti kantonalnim vladama i štabovima uvođenja restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini.

Današnjem sastanku su prisustvovali i zamjenici federalnog premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača, kantonalni ministri zdravstva, te predstavnik Vlade Brčko Distrikta BiH, a naredni je zakazan za sljedeći ponedjeljak.

Ovi sastanci su nastavak dogovorenog zajedničkog djelovanja i bolje koordinacije između premijera u FBiH na tjednoj razini, priopćeno je iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

 

 

 Kako doznaje Klix, zahtjev kantonalnih premijera Kriznom stožeru Federalnog ministarstva zdravstva, a u vezi sa skraćivanjem zabrane kretanja na  od 23 sata do pet ujutru je već upućen i o tome će se već sutra razmatrati.

notra.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@notra.ba

Marketing

marketing@notra.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 NoTra Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17