ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING ARHIVA POŠALJITE VIJEST
  • stela
  • rovkop
Sjednica Doma naroda

140420_Sanjin_Musa_markica.jpg

 

Epidemiološka situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine je bolja nego na početku trećeg vala epidemije COVID-a 19, ali i dalje zahtijeva oprez.

To je kazao član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Sanjin Musa na desetoj sjednici Doma naroda, koja je u tijeku a prva točka dnevnog reda su informacije o epidemiološkoj situaciji u FBiH u više perioda, počevši od 22. veljače do 12. travnja. Uporedo s tim informacijama,zastupnicima su predočene mjere i preporuke Kriznog stožera za navedene intervale.

Musa je podsjetio da je tijekom trećeg vala epidemije rast broja novozaraženih počeo sredinom veljače, kada je u Sarajevskoj županiji bio četiri puta veći od prosjeka u Federaciji.

Sve je rezultiralo restriktivnijim epidemiološkim  mjerama, a osmog ožujka dovelo do zatvaranja škola i ugostiteljskih objekata te uvođenja policijskog sata od 21 sat uvečer.

Vrhunac trećeg vala je bio u posljednjem tjednu ožujka i počeo da jenjava početkom travnja, pa je 21. dana travnja bilo za 21 posto manje novih infekcija, da bi tokom jučerašnjeg dana incidenca novih obolijevanja iznosila 134 na 100.000 stanovnika.

Iako su brojke povoljnije, i dalje su zabrinjavajuće te zahtijevaju dosljedno poštivanje svih epidemioloških mjera, zaključio je Musa.

U zastupničkoj raspravi koja je uslijedila nakon njegovog izlaganja, Elmedin Konaković, Zvonko Marić i Aner Žuljević su optužili politiku da ona diktira struci upravljanje epidemiološkom situacijom vodeći se drugim interesima a ne potrebama građana. Jedna od posljedica takvog stava i neujednačenosti mjera, po Žuljevićevim riječima, bila je, primjerice, 'turneja virusa' u Hercegovačko-neretvanskoj županiji nakon pooštravanja mjera u Sarajevskoj županiji.

Na ovoj sjednici je problematizirana i nabavka cjepiva te su postavljena pitanja kada će doći do masovnije isporuke kako bi se Federacija približila 'imunitetu krda' kao jedinom efikasnom načinu za pobjedu nad epidemijom.

Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda, kazao je i da svi mi kao pojedinci moramo voditi računa o ponašanju tijekom epidemije budući da predstoje prvosvibanjski, vaskrsni i bajramski blagdani.

- Okanimo se politike o koroni, hajde da više razgovaramo sa sunarodnicima, građanima, prijateljima. Mislim da će to dovesti do manjeg broja pacijenata u bolnicama – rekao je Martinović i dodao - da su kojim slučajem, u Bosni i Hercegovini, odnosno Federaciji, uvedene restriktivne mjere poput onih u Njemačkoj i Austriji, to bi sigurno dovelo do masovnih demonstracija.

Kad je riječ o direktnoj nabavci cjepiva putem COVAX mehanizma, Martinović ističe da je Bosna i Hercegovina uplatila novac za veliki broj doza, ali da jednostavno nije imala potrebnu snagu u novonastaloj situaciji na tržištu cjepiva među jačim 'konkurentima'.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@notra.ba

Marketing

marketing@notra.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 NoTra Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17