ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING ARHIVA POŠALJITE VIJEST
POLITIKA

eric_nelson_10_19_5.jpg

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni Hercegovini Eric Nelson razgovarao je danas s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine i liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom o imenovanju Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH.

Nelson je naglasio podršku SAD-a novom visokom predstavniku u BiH i vitalnu ulogu OHR-a u provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma.

- Potičemo političke lidere da se fokusiraju na reforme potrebne za unapređivanje europskog puta BiH i poboljšanje ekonomije kako bi BiH što manje ovisila od međunarodne supervizije. Retorika podjele samo usporava napredak koji će koristiti svim građanima BiH - navedeno je na Twitter nalogu Veleposlanstva SAD u BiH.

Schmidt je za visokog predstavnika u BiH imenovan prošli tjedan dok bi dužnost trebao preuzeti 1. kolovoza. Valentin Inzko koji je do sada obnašao tu dužnost podnio je ostavku.

Kao osmi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Schmidt je najavio je da će osnova njegovog djelovanja u BiH biti da radi u suglasnosti s predstavnicima međunarodne zajednice, izabranim dužnosnicima, građanima BiH i mladim ljudima.

Dodik je odmah po imenovanju Schmidta kazao da Republika Srpska ne prihvata imenovanje njemačkog diplomata za visokog predstavnika u BiH, niti bilo kakve njegove ingerencije, ocjenjujući da je riječ o neproceduralnom imenovanju.

Politički predstavnici iz Republike Srpske sutra bi trebali da se susretnu s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem kada će razgovarati upravo o tom imenovanju.

Notra.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@notra.ba

Marketing

marketing@notra.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 NoTra Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17