ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING ARHIVA POŠALJITE VIJEST
POLITIKA

rtz5675.png

Predstavnici Vlade Republike Hrvatske razgovarali su u petak u Kupresu s predstavnicima koordinacije ministara, načelnika i gradonačelnika HDZ-a BiH o međudržavnoj suradnji i zajedničkim projektima u pograničnim područjima.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović podsjetio je da se u ovom formatu predsjednici vlada županija, ministri svih razina vlasti te predstavnici bh. općinskih i gradskih vlasti redovito sastaju kako bi razgovarali o aktualnim temama koje su, kako je rekao, ponekad zanemarene zbog nefunkcioniranja svih razina vlasti u BiH.

- Na svakoj od koordinaciji imamo izvjestitelje o interesantnim točkama za naše općine, gradove i županije, poput ministara s viših razina vlasti ili direktora javnih poduzeća, a tu su redoviti i predstavnici Republike Hrvatske. Stoga smo se i danas dotakli teme prekogranične suradnje – kazao je Čović.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske Tomislav Ćorić kazao je kako se proteklih godina u pograničnim područjima vrlo intenzivno radilo na projektima u vodno-komunalnom sektoru, na tzv. presječenim sustavima.

- Jedinice lokalne uprave iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine imaju interes uređenja vodno-komunalne infrastrukture. Realizacija tih projekata ide jako dobro i najvećim dijelom su dovršeni – kazao je Ćorić.

Najavio je buduću suradnju u oblastima koje su predstavnici lokalnih vlasti identificirali kao ključne za razvoj bh. općina i gradova, poput razvoja turizma, poljoprivrede i gospodarenja otpadom.

- Ono što sam ponudio, i svakako ćemo ići u tom smjeru, je ekspertiza koju mi u Hrvatskoj imamo u višegodišnjoj borbi, odnosno pokušaju da uspješno dovršimo sustav gospodarenja otpadom – dodao je Ćorić.

Hrvatska mnistrica regionalnoga razvoja i fondova Nataša Tramišak obećala je daljnju snažnu potporu Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini na njezinom europskom putu.

- Ono što možemo napraviti je koristiti prilike koje nam se nude, prvenstveno u vidu boljeg i kvalitetnijeg iskorištavanja sredstava iz fondova Europske unije. I do sada su postojali bilateralni programi koji su rezultirali dobrim i kvalitetnim projektima, na nama je da još kvalitetnije iskoristimo novo razdoblje – poručila je Tramišak.

Ministrica je podsjetila da je Republike Hrvatska 30 posto sredstava koje je imala na raspolaganju za europsku teritorijalnu suradnju odredila za suradnju s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom.

- To je važna poruka da ova vlada vodi interesa o suradnji i dobrosusjedskim odnosima, kao i o jačanju pozicije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini – poručila je Tramišak.

Upozorila je kako su demografski trendovi u obje zemlje nepovoljni, te je dodala kako je uvjerena da se kvalitetnom suradnjom ti trendovi mogu preokrenuti.

Notra.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@notra.ba

Marketing

marketing@notra.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 NoTra Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17