× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
Sarajevski Kiseljak
Ecos
CRASH
  • USVOJENE IZMJENE I DOPUNE ZAKONA

Dr-Oriente_Bio-sam-pionirom-umjetne-oplodnje-u-Italiji-a-onda-sam-shvatio-koliko-je-stetna.jpg

Foto: Ilustracija

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjoj je je sjednici jednoglasno po žurnoj proceduri usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom. Izmjenama i dopunom zakona koji je donesen 2018. godine, parovima koji uz pomoć biomedicinski potpomognute oplodnje pokušavaju ostvariti pravo na potomstvo ujednačit će se i olakšat pristup ovom pravu.

„To je pravo dosad bilo neujednočane od županije do županije jer se financiralo iz županijskih zavoda zdravstvenog osiguranja. Ovim izmjenama i dopunama to će se pravo financirati iz istog izvora, Proračuna Federacije BiH u kojem je predviđeno 10 milijuna KM za ove namjene“, kazala je ovom prilikom dr. Marina Bera, predstavnica Federalnog ministararstva zdravstva.

Jednak pristup u liječenju neplodnosti koji će biti omogućen izmjenama postojećeg zakona podržali su svi zastupnici u ovom domu. „Osim činjenice da će svi parovi u Federaciji BiH imati jednak pristup ostvarenju prava na liječenje biomedicinski potpomognute oplodnje, ovim zakonom se rasterećuju županije koje nisu imale jednake financijske mogućnosti“, istaknuo je u raspravi Marijan Klaić, zastupnik HDZ BiH- HNS-a u Zastupničkom domu.

Zastupnica SDA Adisa Kokić- Hinović uputila je i mnoštvo zaljučaka koji su kako je naglasila usuglašeni s udruženjima koja okupljaju parove koji se bore s neplodnošću. Njima je među ostalim predviđeno donošenje i pravilnika kojim će se na kvalitetniji način propisati pristup ostvarenju prava na liječenje metodom biomedicinski potpomognute oplodnje.

Usvojene izmjene i dopuna zakona ocijenjeni su i kako pokušaj poboljšanja loše slike nataliteta u Federaciji BiH uz konstataciju da bi daleko više sredstava trebalo izdvojiti za one koji žele pravo na potomstvo ostvariti na način definiran ovim zakonom.

Da bi stupile na snagu, usvojene izmjene i dopunu Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji mora odobriti i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Notra.ba

REDAKCIJA PORTALA

info@notra.ba

Marketing

marketing@notra.ba

Copyright 2007-2023 NOTRA Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.