× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
CRASH
  • POTPREDSJEDNIK FBiH

l_547075162dd0b99e322a9fc6c55d6ef3.jpg

Zasad nema naznaka da bi troje imenovanih članova rukovodstva izvršne vlasti Federacije Bosne i Hercegovine moglo održati skori sastanak u vezi s formiranjem postizbornog saziva Federalne vlade, izjavio je za Fenu jedan od troje novoimenovanih, potpredsjednik FBiH Refik Lendo.

- Rok od 30 dana teče i nas troje treba da se sastanemo; ne samo nas troje već i političke partije; mi smo predstavnici Bošnjaka, Hrvata i Srba, ali istovremeno i građana, te određenih političkih partija. Tako da sljedećih mjesec dana ostaje da se taj dio izdefinira - izjavio je on.

- Ovaj dio 'trojke' pokušava na neki način da prebaci (krivicu); svi su krivi, samo oni hoće da ostanu u nekoj žiži demokracije, međutim, demokracija o kojoj oni govore i na koji način, mislim da neće moći da se realizira. Okreću se nekim drugim ljudima umjesto da se mi okrenemo jedni prema drugima i pokušamo naći rješenje. Sve što bude riješio visoki predstavnik ili neko drugi, to će biti silovanje demokracije. Pa eto, ostaje da vidimo kako će biti. Zasad nema nikakvih naznaka – kazao je Lendo odgovarajući na pitanje može se li se očekivati skori sastanak o formiranju Federalne vlade.

Prema njegovim daljnjim navodima, proces bi objektivno trebalo da teče shodno tome kako su građani dali izborno povjerenje političkim strankama, shodno ustavnim odredbama i aktuelnom stanju.

Građani su rekli tko je pobjednik; sadašanja situacija nalaže razgovore jer SDA, SDP i HDZ ne mogu bježati od stanja kakvo jest, smatra Lendo.

Ponovio je od ranije poznati njegov stav da neće dati suglasnost ako novoimenovana predsjednica FBiH Lidija Bradara predloži Nermina Nikšića iz Socijaldemokratske partije BiH kao mandatara za budući sastav Vlade.

Pritom Lendo obrazlaže da on u ovoj situaciji predstavlja Bošnjake kojih u Federaciji ima nešto više od 70%, pa ne želi stavljati potpise 'naslijepo', bez dogovora.

-  Pri ovoj pameti, pri ovom stanju Stranke demokratske akcije i stanju na terenu, mislim da se trebamo dogovoriti - zaključio je.

Troje članova rukovodstva Federacije BiH – predsjednica Lidija Bradara (Hrvatska demokratska zajednica BiH) i potpredsjednici Refik Lendo (Stranka demokratske akcije), te Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija BiH) imenovani su na navedene dužnosti u novom postizbornom mandatu nedavnom odlukom Zastupničkog doma Federalnog parlamenta.

Njih troje su prethodno imali mogućnost da međusobno utvrde tko će biti predsjednik, ali pošto je dogovor izostao dilema je riješena navedenom intervencijom Zastupničkog doma.

Prema sadašnjim pravilima, funkcije predsjednika i dvoje potpredsjednika Federacije veoma su bitne u procesu formiranja postizbornog saziva Federalne vlade.

Naime, predsjednik formalno predlaže Parlementu mandatara, ali to ne može učiniti bez suglasnosti odnosno potpisa oba potpredsjednika.

Notra.ba

REDAKCIJA PORTALA

info@notra.ba

Marketing

marketing@notra.ba

Copyright 2007-2023 NOTRA Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.