NOTRA BLOG KALENDAR DOGAĐAJA NATJEČAJI MARKETING ARHIVA
  • cnc
NI TO NEMAMO

stnthb92 pas 475 316 85 s c1

U Bosni i Hercegovini nemoguće je dokazati da je neka životinja otrovana jer ne postoji mogućnost vršenja toksikološke analize.

Donedavno nije postojala ni baza otrovanih životinja, ali skromnu, s najstarijim podatkom iz 1991. godine, kada je u Blagaju otrovano 30 bjeloglavih supova, izradilo je Ornitološko društvo ''Naše ptice''.

Bazu su izradili u okviru Balkanskog projekta protiv trovanja (Balkan Anti-Poisoning Project - BAPP), a smatraju da će biti proširena u okviru rada na BalkanDetox LIFE projektu.

"U BAPP fazi projekta krenuli smo od nule, bez službenih podataka o slučajevima trovanja u BiH, bez baze podataka. Jedini službeni podatak koji smo dobili je od Federalne uprave za inspekcijske poslove o trovanju dva bjeloglava supa u Blagaju 2018. godine. Prikupljanjem podataka iz različitih medija i inicijativom da nam se dojavljuju sve vijesti o slučajevima trovanja, uspjeli smo napraviti bazu podataka o zabilježenim slučajevima trovanja životinja", kazao je Feni koordinator za BiH na BalkanDetox LIFE projektu Tarik Dervović.

Prema toj bazi, službeno je registrirano najviše trovanja pasa lutalica, a osim pasa zabilježen je i manji broj trovanja drugih vrsta životinja (rode, sokolovi, medvjedi).

"U BiH ne postoji laboratorij koji vrši toksikološke analize koje su nužne za dokazivanje trovanja. Postoje laboratoriji akreditirani za vršenje toksikoloških analiza, ali u praksi nijedna ne vrši. To nam se potvrdilo i u razgovoru s patologom s Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. U razgovoru smo se osvrnuli na slučaj otrovanog medvjeda i dobili informaciju da postoje naznake trovanja, ali da bez toksikološke analize trovanje ne može biti dokazano", naveo je Dervović.

Također, dobili su i informaciju da ne postoji način da se uzorci za toksikološku analizu pošalju u inozemstvo. Zasad, ističu, to im predstavlja jedan od glavnih problema u daljnjem radu.

"U BalkanDetox LIFE projektu postoje sredstva predviđena za toksikološke analize, ali kako sada stvari stoje, za životinje stradale u BiH je to nemoguće. O ovome problemu smo pisali i u dokumentu 'Smjernice za rad na strategiji protiv trovanja životinja u BiH' koji je napravila radna grupa na BAPP projektu", kazao je Dervović.

U radnu grupu su, dodaju iz Društva, pored predstavnika Ornitološkog društva ''Naše ptice'', bili uključeni i predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, federalnog ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te okoliša i turizma,  Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa RS-a, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Nakon što je završen, dokument je, zajedno s pismom inicijative da se počne raditi na strategijama protiv trovanja životinja u BiH, poslan na adrese relevantnih ministarstava.

"Nadamo se da ćemo u narednom periodu zajedničkim radom smanjiti opseg ovog ozbiljnog problema i tako osigurati sigurnu sredinu za životinje, ali i za ljude. Svaki oblik trovanja životinja je nezakonit i kazneno je djelo", poručili su iz Društva ''Naše ptice''.

Mole sve građane da svaki slučaj trovanja prijave nadležnim institucijama.

Dnevnik.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@notra.ba

Marketing

marketing@notra.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 NoTra Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17