ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING ARHIVA POŠALJITE VIJEST
NOVOIZABRANI NAČENIK

ewrewrw.png

Urediti administraciju i posložiti stručne službe koje će raditi na konkretnim projektima i poslovnim idejama jedan je od prvih koraka koji su nužni kako bi se podignula kvaliteta života, govori u intervjuu za Večernji list Stjepan Dujo, novoizabrani načelnik općine Novi Travnik te novo, mlado lice na hrvatskoj političkoj sceni u BiH. Dujo, koji je bio kandidat stranaka Hrvatskog narodnog sabora, naglašava kako želi dijalog i uključivost svih kako bi Novi Travnik postao mjesto ugodno za život svih njegovih stanovnika. Svojom otvorenošću i energijom daje do znanja kako želi uložiti svoj maksimum kako bi došlo do promjena u ovoj srednjobosanskoj općini.

Poslovni inkubator Novi Travnik prva je faza kroz koju će se stvarati ideje i pokretati projekte za male i srednje poduzetnike.

“Probleme koji se gomilaju moramo sustavno riješiti, za kapitalne projekte zaista moramo pokrenuti javnu upravu i moramo ostvariti suradnju s uspješnim sredinama u našem okruženju”, ističe Dujo.

Kako ste reagirali u trenutku kada je bilo izvjesno da ćete postati novi načelnik općine Novi Travnik? Kakve su reakcije koje dolaze s terena?

Prije četiri godine nedostajalo je jako malo, ovog puta na provedenim izborima, još uvijek bez prebrojanih glasova iz iseljeništva, izabran sam za načelnika. Upornost i postavljen cilj je vrlo jasan, znam da nemam vremena za slavlje, radost rezultata kratko sam podijelio sa suradnicima i biračima. Znam koliko neće biti lako ni jednostavno pokrenuti procese. Naravno da sam ponosan na sve Novotravničane ovdje, a i na sve diljem svijeta, puno rada i zalaganje je potrebno kako bismo se domogli pozitivnog stanja. Obveza i odgovornost je ogromna upravo zbog svih birača, očekivanja su velika, realnost je jedna, zato kao i na početku kampanje želim kazati kako moramo biti svjesni potrebe analize problema, otkloniti nedostatke i krenuti s jasnim planovima. 

Oni koji su pratili vaše poruke i analizirali program uvidjeli su kako ste fokus imali na rješavanju onih konkretnih problema koji tište sve narode u Novom Travniku. Koji će biti prvi potezi vas kao načelnika u razdoblju koje je pred nama?

Analiza cjelokupnog stanja u općini Novi Travnik, u ovoj godini imamo i samoproglašeni proračun općine, što nije nepoznanica na prostoru FBiH, ali je sigurno zloupotreba ovlasti jer dosadašnji načelnik nacrt proračuna nije nikada ni uputio u postupak prema Općinskom vijeću te je se izgubio svaki smisao postojanja zakonodavne vlasti u Novom Travniku. Shodno tome, prvi i konkretni zadaci jesu analiza, pregled stanja, utvrđivanje nastalih nepravilnosti, posložiti administraciju općine, utvrditi stanje s obzirom na COVID-19 poduzete mjere i aktivnosti, suradnja s obrtnicima i poduzetnicima. Razdoblje pred nama je neizvjesno, u nadi i vjeri kako će pandemija prestati kako bismo se okrenuli prema stvaranju kvalitetnih preduvjeta za podizanjem kvalitete življenja. Moramo raditi pametno i sustavno. Rezultati ne dolaze preko noći, stoga je nužno urediti administraciju i posložiti stručne službe koje će raditi na konkretnim projektima i idejama. Koliko god se nekome činilo neostvarivim, Novi Travnik mora ostvariti suradnju s drugim gradovima i pokrenuti se prema planiranju i ostvarivanju projekata iz sredstava fondova EU-a.

Poslovni inkubator Novi Travnik naša je prva faza kroz koju ćemo stvarati ideje i pokretati projekte za male i srednje poduzetnike. Probleme koji se gomilaju moramo sustavno riješiti, za kapitalne projekte zaista moramo pokrenuti javnu upravu i moramo ostvariti suradnju s uspješnim sredinama u našem okruženju.

Koji se izazovi koji stoje pred Novim Travnikom moraju riješiti u novom mandatu? Očekujete li potporu novog Općinskog vijeća, odnosno dobru i protočnu komunikaciju? 

Odrediti konkretne ciljeve, nakon analize stanja kreirati vrlo jasnu strategiju razvoja općine. Nadalje, jako je važno raditi na izgradnji suradnje svih zainteresiranih subjekata, suradnja mora biti konkretnija i otvorenija, poduzetnici i sav stručni kadar moraju biti naša najjača karika. Dugogodišnji nemar za gradsku sportsku dvoranu, sustav kanalizacije i oborinskih voda, vodovodna mreža, obnova zgrada i energetska učinkovitost. Nužno je odrediti primarne ciljeve i krenuti u stvaranje preduvjeta za održivi razvitak naše općine. Kvaliteta i kultura življenja prvi je korak k stabilizaciji svih odnosa, a i način kako održati mlade u našoj općini. Promjena u Novom Travniku je velika, no i dalje stvari ne ovise samo o pojedincu. Svi izabrani vijećnici su tu radi svih građana Novog Travnika, stoga vjerujem kako će raditi u interesu svih. Od novog sastava Općinskog vijeća očekujem učinkovit rad, konkretne i ostvarive prijedloge te da uistinu budu glas svih nas u Novom Travniku. O učinkovitoj komunikaciji ovisi izvršenje ciljeva i planova, vrlo jasno sam dao do znanja kako je moj konkretan cilj uključivost, odnosno razgovor i otvoren dijalog sa svim političkim predstavnicima u interesu Novog Travniku. Barijere ne smiju biti postavljene na temelju predrasuda i osobnih ciljeva, zakonodavna i izvršna vlast djelovat će radi interesa građana.

Od početka ukazujete na potrebu da stručnost i usavršenost budu prioriteti prilikom razvoja gospodarskih politika. Može li Novi Travnik postati mjesto u kojemu će se rado i bez prepreka ulagati? 

Svjestan sam svih problema koji me očekuju, svjestan ozbiljne političke situacije u Bosni i Hercegovini, no uvjeren sam u jedno - vrijedi pokušati.

Zbog toga kažem kako neće biti lako ni jednostavno jer ne postoji čarobni štapić, no moramo vjerovati i graditi sebe, težiti k izvrsnosti, a onda možemo očekivati i rezultate.

Osnovna potreba je ostvariti preduvjete otvorene komunikacije s ulagačima te omogućiti sve potrebne resurse, osigurati brz i učinkovit rad javne uprave i postaviti upravu na uslugu svima. Naravno, moramo napraviti i korak više, moramo komunicirati i vani kako bismo zainteresirali potencijalne ulagače. Ne možemo očekivati da će se stvari same od sebe posložiti, moramo djelovati jasno i konkretno. Potrebno je vrijeme za konkretniji pomak, no od svih koji su tu (dužnosnici, vijećnici, zaposlenici) tražim ozbiljnost i predanost radu. 

Vecernji.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@notra.ba

Marketing

marketing@notra.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 NoTra Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17