ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING ARHIVA POŠALJITE VIJEST
  • stela
  • rovkop
EMA

astrazeneca

Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) utvrdilo je da postoji moguća veza između cijepljenja AstraZenecom i vrlo rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka i niske razine trombocita, rečeno je na početku presice na kojoj se iznosi finalni zaključak o sigurnosti cjepiva AstraZeneca.

Također ističu da je PRAC potvrdio da benefiti koje donosi cjepivo AstraZeneca nadmašuju rizike.

- Cjepivo se pokazalo visoko učinkovitim protiv Covida-19 koji je puno veća prijetnja zdravlju. Prijavljeni slučajevi krvnih ugrušaka trebaju se smatrati mogućim nuspojavama cjepiva. Nije utvrđena povezanost određenih skupina s pojavom tromboembolijskih incidenata. Nastavit ćemo nadzor sigurnosti cjepiva te mogućih nuspojava - kazala je Emer Cooke, izvršna direktorica EMA-e. Podsjetimo, Marco Cavaleri, zadužen za strategiju cjepiva pri EMA-i, u utorak je rekao da je „jasno da postoji veza” slučajeva tromboze s dobivanjem cjepiva AstraZenece, no da se „još uvijek ne zna što uzrokuje tu reakciju”. 

EMA je nakon izjave Cavalerija priopćila da procjena AstraZenecinog cjepiva i dalje traje, „da još nije postignut zaključak”, te da će rezultate objaviti u srijedu. EMA je ranije objavila kako koristi AstraZenecinog cjepiva nadilaze njegove rizike, a iza tog cjepiva britansko-švedske tvrtke stala je i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Sama AstraZeneca je priopćila kako su njena istraživanja pokazala da ne postoji povišeni rizik od zgrušavanja krvi zbog njenog cjepiva.  EMA istražuje 44 izvješća o ekstremno rijetkim slučajevima zgrušavanja u mozgu, poznatih kao cerebralne tromboze venskih sinusa (CVST).

U Europskoj ekonomskoj zajednici, sastavljenoj od članica Europske unije, Islanda, Lihtenštajna i Norveške, AstraZenecom je tim cjepivom cijepljeno 9,2 milijuna ljudi.

Vecernji.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@notra.ba

Marketing

marketing@notra.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 NoTra Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17