ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING ARHIVA POŠALJITE VIJEST
  • stela
  • rovkop
ZABRINJAVAJUĆI PODACI

korona 1 696x392

Neurološki ili psihički problemi dijagnosticirani su kod svake treće osobe koja je preležala Covid-19, u roku od šest mjeseci nakon oporavka.

Zabrinjavajuće istraživanje predstavlja još jedan od dokaza koji ukazuju na to da će se pošast koronavirusa nadvijati nad psihičkim zdravljem ljudi još mnogo godina.

Zaključci istraživanja objavljeni su u magazinu “Lancet Psychiatry” i otkrivaju da je veća mogućnost da se psihološki problemi pojave kod osoba koje su preboljele Covid-19 nego kod onih koji su imali neku drugu respiratornu infekciju.

Studija obuhvaća do sada najšire ispitivanje stanja onih koji su se oporavili od Covida-19, a pregledani su zdravstveni kartoni 236.379 pacijenata, od kojih je 33,62 posto imalo neke neurološke ili psihološke smetnje u roku od šest mjeseci nakon ozdravljenja, prenose Nezavisne. 

Anksioznost je dijagnosticirana kod 17,39 posto pacijenata. Magazin navodi da je kod 0,6 pacijenata došlo do krvarenja u mozgu, 2,1 posto imalo je moždani udar, a 0,67 posto demenciju. Rizik od bolesti mozga bio je u skladu sa stupnjem težine oboljenja.

Vecernji.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@notra.ba

Marketing

marketing@notra.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 NoTra Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17