ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING ARHIVA POŠALJITE VIJEST
  • stela
  • rovkop
PROMJENE NA CRPKAMA

gorivo pumpa crpka 702x336

U narednim danima moguće je poskupljenje goriva na području cijele Bosne i Hercegovine što je posljedica poskupljenje nafte na svjetskoj burzi. Kakve su trenutne cijene, koliko će gorivo poskupjeti i hoće li doći do povećanja cijena druge robe i usluga?

Prošlogodišnje cijene goriva na benzinskim crpkama kada smo za litru benzina plaćali 1,6 KM odavno su postale prošlost. Cijene su za godinu, uz blagi ali stalni rast, više u prosjeku 40-50 feninga po litri.

U svibnju prošle godine za, primjerice, 50 KM imali bismo nešto više od 31 litru benzina u rezervoaru, s trenutnim cijenama gotovo šest litara manje, javlja BHRT.  U najavi je novo poskupljenje. U prosjeku dva do 5 feninga po litri u RS, 5-6 feninga u Federaciji. Iz grupacije za promet naftom i naftnim derivatima RS kažu da je od 20. svibnja cijena sirove nafte na burzama u porastu i dostiže razinu iz 2018.

U RS litar bezolovnog benzina trenutno je prosječno 2,02 feninga po litri, dizela 1,99. U Federaciji su cijene nešto više. Trenutna prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine za Premium bezolovni benzin 95 – BMB 95 iznosi 2,12 KM/litru i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,05 KM/litru. 

Jučer je u aplikaciji ovog Ministarstva evidentirano novih pedeset i šest obavijesti o promjeni cijena i marži i iste se odnose na povećanje cijena navedenih derivata za 0,05 KM/litru.

Osim za vozače poskupljenje će neizravno vjerojatno osjetiti svi potrošači, s obzirom na to da cijena nafte utječe na rast cijena ostalih roba i usluga, ističu u udruženju potrošača Don. Sve je veća potražnja goriva na globalnoj razini što se navodi kao još jedan od uzroka porasta cijena. S ublažavanjem mjera Europska unija omogućava kretanje i putovanja što će, kažu stručnjaci, povećati potražnju. Za velike naftne kompanije prilika da na globalnoj razini vrate izgubljenu dobit iz ranijeg razdoblja. 

Vecernji.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@notra.ba

Marketing

marketing@notra.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 NoTra Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17