ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING ARHIVA POŠALJITE VIJEST
EKOLOGIJA

budi_mudar.jpg

Prikupljanjem potpisa građana uz poruku "Budi mudar spasi Ugar", aktivisti iz Travnika i drugih gradova u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) zatražit će zakonsku zaštitu rijeke Ugar i ostalih rijeka u toj županiji.  

Iz Udruženja "Resursni Aarhus centar u BiH" podsjećaju kako je Vlada SBŽ-a putem resornog ministarstva započela aktivnosti na izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana ŽSB/SBŽ 2005.- 2025. kojim je predviđena izgradnja 37 novih MHE. 

Iz spomenutog udruženja također napominju kako po broju izgrađenih MHE u FBiH, SBŽ uvjerljivo vodi, a u toj je županiji već izgrađeno 37 MHE od ukupno 114 MHE koje su trenutno u pogonu diljem BiH.

 -  Planiranje novi hidroelektara je u direktnoj koliziji sa Zaključkom Zastupničkog doma Parlamenta FBiH od 29.06.2020. godine, čime se potpuno zabranjuje izgradnja MHE na cijelom teritoriju Federacije BiH - kazala je Emina Veljović, izvršna direktorica Udruženja "Resursni Aarhus centar u BiH".

Vlada SBŽ-a i resorno ministarstvo, dodala je, trebali bi pokrenuti proces usklađivanja županijskog zakonodavstva s navedenim Zaključkom MHE, s obzirom na to da se na dnevnom redu Parlamenta FBiH treba naći Prijedlog zakona o dopuni Zakona o OIEiEK i Prijedlog izmjena Zakona o električnoj energiji FBiH, kojim bi se zakonski zaustavila izgradnja novih MHE u FBiH.

Uz podršku Koalicije za zaštitu rijeka u BiH, putem kampanje "Općine bez brana", aktivisti su dobili podršku načelnika Novog Travnika Stjepana Duje koji je potpisao Deklaraciju "Općine bez brana", dok su načelnici općina Travnik i Jajce Kenan Dautović i Edin Hozan iskazali volju da upute Deklaraciju na usvajanje općinskim vijećima.

 - Potpisivanjem i usvajanjem Deklaracije 'Općine bez brana' polako se ističe opredjeljenje lokalnih predstavnika institucija da zaštite naše rijeke. Međutim, to nije dovoljno jer Deklaracija predstavlja političku volju. Potrebne su jasnije zakonske izmjene za zaštitu rijeka, a to se neće dogoditi ako se Izmjenama i dopunama Prostornog plana SBŽ-a ostavlja prostor za izgradnju novih MHE. Zato molim sve građane SBŽ-a da nas svojim potpisom podrže - istaknuo je Indir Melić, predsjednik Kluba sportskih ribolovaca Travnik.

Notra.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@notra.ba

Marketing

marketing@notra.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 NoTra Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17