NOTRA BLOG KALENDAR DOGAĐAJA NATJEČAJI MARKETING ARHIVA
  • dujo
NAŠE NASLIJEĐE
'ćčl,.ć.png
 
 
Realizacijom projekta pod nazivom "Evidentiranje kulturnih dobara na području opštine Osmaci" historičar Goran Popović je na lokalitetu Žarkulja, u selu Sajtovići nadomak Osmaka otkrio novi oblik stećaka.

Kako kaže, riječ je o dvojnom stećku, odnosno o dvije stele izrađene od jednog monolita.

"Dvojni stećci su veoma rijetki. Do sada je otkriveno samo okvirno 50 primjeraka na području istočne Bosne i zapadne Srbije. Međutim, svi oni su u obliku dvojnog sanduka ili sarkofaga (šljemenjak), kao i kombinacije ova dva oblika. Ovo je prvi put da smo pronašli dvojni stećak u obliku stele. Nažalost, dvojna stela je srušena, kao i većina stećaka na lokalitetu Žarkulja", navodi Popović.
Dvije stele izrađene su od jednog monolita (Foto: Klix.ba)
 
Na srušenom stećku jasno se primjećuje neobrađeni dio koji se nalazio u zemlji.

"Vrh stele okrenut je prema zapadu, a donji dio prema istoku. Na vidljivim površinama nema ornamenata. Sjeverna stela je 96 centimetara visine i 55 centimetara dužine, dok je visina južne stele 102 centimetra i dužina 47 centimetara", ističe Popović.

S lokaliteta Žarkulja od ranije je poznat stećak u obliku sarkofaga sa reljefnim prikazom krova od šindre, za koji je Šefik Bešlagić, poznati istraživač stećaka, rekao da je jedinstvene krovne konstrukcije.
Stećke je pronašao historičar (Foto: Klix.ba)
 
I pored velikog značaja, Popović navodi da je nekropola stećaka Žarkulja devastirana, većina ih je prevnuta ili pomjerena sa svog originalnog mjesta, dok središnji dio nekropole služi obližnjem stanovništvu kao divlja deponija.
 
Klix.ba
0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@notra.ba

Marketing

marketing@notra.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 NoTra Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17