ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING ARHIVA POŠALJITE VIJEST
TV KALENDAR

na_danasnji_dan.jpg

- 1553. Marija Tudor proglašena za kraljicu Engleske. Udajom za španjolskog princa Filipa približila se Vatikanu i progonila protestante, zbog čega je nazvana Marija Krvava. Tijekom njezine vladavine, Engleska je izgubila Calais, svoje posljednje uporište u Francuskoj.

- 1839. Rođen Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak. Sakupljao je narodne poslovice, popijevke, priče. Godine 1891. pokrenuo je politički list Bošnjak. Bio je i gradonačelnik Sarajeva, gdje je i preminuo 1902. godine.

- 1870. Francuski car Napoleon III objavio rat Pruskoj, koji je imao teške posljedice po francusko Drugo carstvo. Francuska vojska pretrpjela je težak poraz u bici kod Sedana, car je zarobljen, a u Parizu je proglašena republika.

- 1877. Održan prvi teniski turnir u Wimbledonu. Pobijedio je engleski tenisač Spencer Gore.

- 1893. Rođen Vladimir Majakovski, ruski pisac, utemeljivač ruskog futurizma, pjesnik, dramatičar, pisac filmskih scenarija, slikar, reditelj i glumac.

- 1900. Otvorena pariska podzemna željeznica - metro.

- 1929. Rođen Ilija Ladin, bosanskohercegovački pjesnik. Objavio je dvanaest pjesničkih knjiga i dobitnik je mnogih nagrada.

- 1956. Lideri Jugoslavije, Indije i Egipta Josip Broz Tito, Jawaharlal Nehru i Gamal Abdel Nasser potpisali su Brijunsku deklaraciju o zajedničkoj protivblokovskoj politici, što je označilo početak stvaranja Pokreta nesvrstanih zemalja.

- 1980. U Moskvi otvorene 22. olimpijske igre, koje je bojkotiralo više od 40 zemalja zbog sovjetske invazije na Afganistan.

- 2002. Umro Alexander Ginzburg, pisac i jedan od najvećih disidenata tijekom sovjetske ere. Bio je hapšen i upućivan u radne logore zbog osnivanja prvog neovisnog magazina u Sovjetskom savezu, u kojem je kritizirao pravosudni sustav.

- 2002. Italija pristala vratiti obelisk koji su fašističke trupe iznijele iz Etiopije. Obelisk visok 26 metara, težak 180 tona i star gotovo 2.000 godina, sa sobom su odnijeli talijanski vojnici, koji su se u Etiopiji našli nakon invazije na tu zemlju, uoči Drugog svjetskog rata.

- 2014. Umro James Garner, američki filmski i Emmyjem nagrađeni televizijski glumac.

Notra.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@notra.ba

Marketing

marketing@notra.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 NoTra Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17