ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING ARHIVA POŠALJITE VIJEST
TV KALENDAR

na_danasnji_dan.jpg

- 1759. Britanci su u presudnoj bici u blizini Quebeca pobijedili Francuze i osigurali britansku supremaciju u Kanadi.

- 1874. Rođen Arnold Schonberg, austrijski skladatelj. Kao začetnik Bečke atonalne škole, pobornik ekspresionizma u glazbi i tvorac novog načina skladanja - dodekafonije, bitno je uticao na razvoj glazbe 20. stoljeća.

- 1887. Rođen Lavoslav Ružička, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju, te prvi hrvatski dobitnik te nagrade. Nositelj je osam počasnih doktorata (četiri za znanost, dva za medicinu, te po jedan za prirodoslovne znanosti i pravo).

- 1922. U Al-Aziziji u Libiji izmjerena najviša temperatura zraka u hladu, 58 stupnjeva Celzijusa.

- 1933. Rođen Duško Trifunović, bh. književnik, scenarist i tekstopisac.

- 1971. U njujorškom zatvoru Atika poginuli su 31 zatvorenik i 11 zatvorskih čuvara, kada su pripadnici američke policije i Nacionalne garde intervenisali da smire petodnevnu pobunu u zatvoru.

- 1977. Umro Leopold Stokowski, američki dirigent poljskog porijekla. Vodio je Njujoršku filharmoniju i osnovao Američki simfonijski orkestar. Napisao je knjigu "Muzika za sve nas".

- 1992. Umro američki filmski glumac Anthony Perkins, dobitnik Oscara za film "Prijateljsko ubjeđivanje". Perkins je tražen isključivo za likove psihopata i mračnjaka.

- 1999. U četvrtoj velikoj, od serije eksplozija, koje su dva tjedna potresale Moskvu, srušena stambena zgrada, a poginulo 118 ljudi.

- 2001. Državni tajnik SAD-a Colin Powell potvrdio da je vođa Al-Kaide Osama bin Laden, za kojeg se vjerovalo da se krije u Afganistanu, glavni osumnjičeni za terorističke napade u SAD-u 11. rujna.

- 2006. Bombaš samoubojica usmrtio u Bagdadu 114 osoba, uletjevši svojim kombijem u gomilu šiitskih muslimana.

Notra.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@notra.ba

Marketing

marketing@notra.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 NoTra Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17