× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
C&D i Doper
Ecos
CRASH
  • TEŠKE I BROJNE POSLJEDICE

l_bd5222b31aa882876a02980f4c030080.jpg

Broj poginulih uslijed razornih potresau Turskoj i Siriji je porastao na 41.000. Nakon osam dana od potresa, jučer je u Turskoj spašeno još devet osoba. Velike poteškoće su za one koji su preživjeli, među kojima su i izbjeglice iz Sirije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je ponovo priznao da je bilo problema u reakciji nakon prvog potresa magnitude 7,8, koji je pogodio i Siriju, ali uvjerava da je situacija sada pod kontrolom. U televizijskom obraćanju je konstatirao da je riječ o jednoj od najvećih prirodnih katastrofa ne samo u Turskoj, već u povijesti čovječanstva.

Pripadnici spasiteljskih službi ove države smatraju da pod ruševinama ima još preživjelih koji se mogu pronaći. Međutim, u Ujedinjenim narodima su ocijenili da se spašavanje privodi kraju, te da je fokus na to da se preživjelima omogući smještaj, hrana i školovanje.

Među preživjelima su i Sirijci koji su u Tursku izbjegli od građanskog rata u njihovoj zemlji, a koji traje od 2011. Sada su i u državi u kojoj su našli sigurno utočište postali beskućnici. Tijela njihovih stradalih sunarodnjaka se prevoze iz Turske u Siriju kako bi se ukopala.

Sirijci na granici dvije države su nedugo nakon potresa prosjedovali, pitajući se zašto se u kolonama vozila dovoze tijela poginulih, a nema kolona vozila kojima bi se dovozila pomoć.

Preživjeli su pogođeni teškim i brojnim problemima, a jedan od njih jest i taj da su mnogi od njih prinuđeni da budu napolju, i to uslijed vrlo niskih temperatura. Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu Hans Henri Kluge je ukazao da je potrebna pomoć za 26 milijuna ljudi u obje države. Upozorio je i na to da postoji mogućnost izbijanja zaraznih bolesti, prenosi agencija Reuters.

Notra.ba

REDAKCIJA PORTALA

info@notra.ba

Marketing

marketing@notra.ba

Copyright 2007-2023 NOTRA Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.