ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING ARHIVA POŠALJITE VIJEST
  • stela
  • rovkop
IZBORI U MOSTARU

grad-mostar.jpg

Građani Mostara će konačno, u nedjelju 20. prosinca, nakon 12 godina stanke zbog pravnog nasilja bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna, birati novi saziv Gradskog vijeća. Hrvatski Medijski Servis pojasnio je specifičnosti Izbornog zakona BiH koji se odnosi na Mostar, naveo koje će se stranke i koalicije natjecati na izborima koji će se održati uoči Božića, kako se bira mostarski gradonačelnik te za koje odluke je potrebna dvotrećinska potpora Gradskog vijeća.

Treba podsjetiti da su u Parlamentu BiH usvojena izborna pravila za izbor vijećnika GV Mostar nakon prethodnog potpisanog političkog sporazuma između predsjednika HDZ-a BiH i predsjednika SDA, uz predstavnike međunarodne zajednice u svojstvu svjedoka.

Izborne jedinice

Sukladno tim pravilima, Gradsko vijeće Mostara čini 35 vijećnika. Prema članku 19.4 Izbornog zakona BiH, iz gradske izborne jedinice bira se 13 vijećnika. U Gradskom vijeću niti jedan konstitutivni narod ne može imati više od 15 vijećnika, a bit će zastupljena najmanje četiri vijećnika iz svakog konstitutivnog naroda i jedan vijećnik iz reda ostalih.

Preostala 22 vijećnika biraju se iz gradskih područja:

Izborna jedinica gradskoga područja 1 (Sjever) bira dva gradska vijećnika;
Izborna jedinica gradskoga područja 2 (Stari grad) bira pet gradskih vijećnika;
Izborna jedinica gradskoga područja 3 (Jugoistok) bira dva gradska vijećnika;
Izborna jedinica gradskoga područja 4 (Jug) bira dva gradska vijećnika;
Izborna jedinica gradskoga područja 5 (Jugozapad) bira sedam gradskih vijećnika;
Izborna jedinica gradskoga područja 6 (Zapad) bira četiri gradska vijećnika.

Liste i kandidati

Prognoze kažu da će u utrci za mostarsko Gradsko vijeće Mostara glavnu riječ voditi HDZ BiH, kao vodeća hrvatska stranka, i SDA, kao vodeća stranka Bošnjaka.

Gradsku listu HDZ-a BiH predvodi dr. Mario Kordić, ravnatelj Doma zdravlja Mostar, koji se posebice istaknuo kao osoba koja na dobar način komunicira s javnošću za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa.

Zanimljivo, nositelj liste koalicije okupljene oko SDA, „Koalicija za Mostar 2020“ (SDA, DF, SBB, SBiH i BPS), je također liječnik, Zlatko Guzin, ravnatelj bolnice „Dr. Safet Mujić“.

Na značajan dio glasova na koji računa SDA cilja i tzv Bh. blok, kojega čine SDP i Naša stranka, a apetiti su im se povećali nakon uspjeha na izborima u Sarajevu. Nositelj te liste je Armin Zalihić, predsjednik mostarske organizacije SDP-a.

Osim HDZ-a BiH, na glasove Hrvata iz Mostara u značajnijoj mjeri ciljaju i HDZ 1990 i HRS. Nositelj liste HDZ-a 1990 je etablirani košarkaški djelatnik Slaven Princ, a listu HRS-a predvodi odvjetnik Slaven Bevanda..

Vodeće srpske stranke, SNSD i SDS, odlučile su zatomiti unutarnje različitosti i na izbore za mostarsko gradsko vijeće će izaći u koaliciji „Ostajte ovdje, zajedno za naš Mostar“. Nositelj liste je, pogađate, ponovno liječnik – dr. Velibor Milivojević, ravnatelj bolnice u Nevesinju.

Kako se bira gradonačelnik?

Gradonačelnik Mostara ne bira se izravno. Gradonačelnika biraju vijećnici u Gradskom vijeću, i to dvotrećinskom većinom glasova. Ako nijedan od kandidata ne dobije dovoljan broj glasova u prvom krugu, ide se u drugi krug izbora između dvaju kandidata koji su dobila najveći broj glasova u prvom krugu.

Ako je, uslijed neriješenog ishoda izbora među kandidatima u prvom krugu, nemoguće ustanoviti koja su dva kandidata dobila najveći broj glasova, organizirat će se poseban krug za ove kandidate kako bi se izvršio odabir kandidata ili kandidatâ koji će se kvalificirati za drugi krug. Ako nijedan od preostalih dvaju kandidata ne dobije dvotrećinsku većinu glasova u drugom krugu, ide se u treći krug izbora.

Tek u trećem krugu, prosta većina glasova izabranih gradskih vijećnika potrebna je za izbor gradonačelnika od dvaju preostalih kandidata, odnosno, u pravilu, to je 18 vijećnika. Ako preostala dva kandidata dobiju isti broj glasova u trećem krugu, mlađi od tih dvaju kandidata bit će izabran za gradonačelnika.

S obzirom na činjenicu kako ni jedan od naroda ne može imati više od 15 vijećnika, jasno je kako će slijediti mukotrpna borba hrvatskih i bošnjačkih vijećnika kako bi izborili poziciju gradonačelnika.

Za koje odluke je potrebna dvotrećinska većina?

Sukladno prijedlogu Statuta Grada Mostara, kojega će, prema Mostarskom sporazumu, Gradsko vijeće usvojiti po konstituiranju, značajan broj odluka donosit će se dvotrećinskom većinom glasova što Mostar svrstava u posebnu jedinicu lokalne samouprave.

Gradsko vijeće Mostar će izvjesno, nakon usvajanja novog Statuta, dvotrećinskom većinom odlučivati o urbanističkom planu za teritorij Mostara, izmjenama i dopunama Statuta, usvajanju i izvršavanju Proračuna, priznanjima i nagradama Grada, smjeni gradonačelnika, predsjednika i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća, o izgledu grba, stijega i ostalim simbolima te o davanju naziva ulicama, trgovima i mostovima.

Dnevnik.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@notra.ba

Marketing

marketing@notra.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 NoTra Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17