ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING ARHIVA POŠALJITE VIJEST
NEMA NIKAKVOG KOHEZIVNOG ELEMENTA

dodik

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istaknuo je da u BiH nema nikakvog kohezivnog elementa koji bi mogao da okupi konstitutivne narode, te ocijenio "da će doći vrijeme mirnog razlaza".

Komentirajući situaciju u vezi s neslužbenim diplomatskim dokumentom “non-paper”, navodno upućenog iz Slovenije u Bruxelles, Dodik je rekao novinarima u Banja Luci da je i Republika Srpska već napravila neki svoj non-paper.

“Svašta se piše, ali ako je to pomodarstvo, evo, ne šalim se, mi smo već napravili neki naš non-paper, pa ćemo ga jednog dana, kada to odlučimo, isto tako poslati svima“, dodao je on.

Dodik je ocijenio da je ključna aktivnost RS to što će na Narodnoj skupštini održati raspravu, napraviti i artikulirati svoju platformu za pregovore s Federacijom BiH i Bošnjacima i Hrvatima kao konstitutivnim narodima o tome što i kako raditi u BiH, naravno bez stranaca.

On je napomenuo da su stranci ovdje dugo pokušavali da “naprave njima željenu BiH, koja se pokazala kao neželjeni eksperiment”.

Dodik je podsjetio da prije desetak godina nitko nije smio pomenuti referendum, niti pričati o tome “da BiH treba da se raspadne, jer je ionako raspadnuta, dok se o tome govorilo u Srpskoj”.

“Sve se to govorilo ranije, a sada to neki i potvrđuju, ranije su nas krivili kao one koji remete nešto, a danas to čujemo iz usta važnih ljudi u svijetu“, rekao je Dodik.

Navodeći da će doći vrijeme mirnog razlaza u BiH, Dodik je istaknuo da Srbi nemaju razloga da se mobiliziraju prema bilo kakvoj ratnoj opciji i da treba da se okupe oko politike koja će dati snagu.

Dodik je naveo da u BiH nema govora ni o kakvom ustavnom patriotizmu koji bi mogao da se održi ili širi.

“To što u Federaciji BiH Bošnjaci govore da su BiH patriote, neka misle što hoće, ali za BiH je potreban neki drugi patriotizam, a ne samo bošnjački, a srpskog i hrvatskog patriotizma, koliko vidim, nema i zato se tu ne može izgraditi ništa”, zaključio je Dodik, prenosi Srna.

Dnevnik.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@notra.ba

Marketing

marketing@notra.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 NoTra Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17