× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
Sarajevski Kiseljak
Ecos
CRASH
  • POTPORA EUROPSKOM PUTU BiH

rsz_1gordan-grlic.jpg

Snažna potpora europskoj budućnosti BiH uz skrb za jednakopravnost hrvatskog naroda..

U povodu predstavljanja dopunjenog izdanja „Diplomatske oluje“, prof.dr. sc. Mate Granića u Vitezu, u BiH danas boravi ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman. Posjet BiH započeo je u rodnom Prisoju u općini Tomislavgrad, nastavio u Bugojnu, rodnom mjestu njegova oca.

Ondje se susreo s predsjedateljem Općinskog vijeća Miroslavom Zelićem i čelnicima bugojanskih Udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Nakon posjeta Bugojnu, ministar Grlić Radman kratko se osvrnuo i na stanje u Bugojnu. „Ondje se još osjeti tuga i bol zbog činjenice da Hrvati još uvijek tragaju za svojim nestalim, te da je izostalo kažnjavanje odgovornih za zločine.

Nakon Bugojna šef hrvatske diplomacije stigao je i u Vitez gdje su ga ugostili predstavnici Europskog doma u BiH koji su organizatori promocije Granićeve knjige. Pored predstavnika ove organizacije sa sjedištem u Vitezu, posjet šefa hrvatske diplomacije iskorišten je i za susrete s predstavnici gospodarskog i kulturnog života središnje Bosne kao i hrvatskim političkim predstavnicima u BiH.

U izjavi za medije ministar Grlić Radman osvrnuo se i na izjavu poglavara Islamske zajednice u BiH reisa Kavazovića uz zaključak da je bolje biti ron neizgovorene riječi, nego gospodar izgovorene. .

„Začudio me takav narativ reisa Kavazovića koji bi kao i ostali predstavnici vjerskih zajednica trebao raditi na izgradnji pomirenja. Ono što u što sam siguran je da nema razloga za zabrinutost niti opasnosti po BiH. Oružje znamo da donosi zlo, imamo najsvježiji primjer u Ukrajini. Ono što BiH treba su funkcionalna rješenja i ubrzenje europskog puta“, komentar je ministra Radmana na ratnu retoriku poglavara Islamske zajednice u BiH.

Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman i ovom je orilikom ponovio kako RH snažno podupire europski put naše zemlje uz skrb o ostvarenju jednakopravnosti hrvatskog naroda s druga dva naroda i građanima u BiH.

„Republika Hrvatska ostvarila je vanjsko političke ciljeve. Njezin je glavni cilj pomoći zemljama zapadnog Balkana u integraciji u Europsku uniju. Posebno se to odnosi na BiH u kojoj ćemo se zalagati za jednakopravnost hrvatskog naroda i to ni u kom slučaju nije miješanje u unutarnja pitanja BiH. Pa prije nekoliko dana ste proslavili Dan neovinsnosti. Sjetite se što je pisalo u referendumskom pitanju. Jeste li za BiH kao državu jednakopravnih naroda i građana, Muslimana, Srba i Hrvata i ostalih građana?. Hrvati nisu jednakopravni i u Predsjedništvu BiH nemaju svojeg legitimnog predstavnika“, istaknuo je Grlić Radman, te naglasio da BiH u Republici Hrvatskoj ima velikog prijatelja. Pozitivnim je ocijenio iskorake u formiranju vlasti u BiH, posebno na državnoj razini, uz nove pozitivne vjetrove u odnosima dviju država dogovorene za posjeta predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto kao i kolege iz BiH, šefa diplomacije Elmedina Konakovića.

Za posjeta Vitezu ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman odbacio je optužbe o miješanju Republike Hrvatske u unutarnja pitanja u BiH dok je njegov prethodnik u razdoblju od 1993. do 2000. godine prof. dr. sc. Mate Granić, autor knjige „Diplomatska oluja“ čiji je izdavač Večernji list, posebno naglasio kako je pokojni hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman zbog Hrvata središnje Bosne odbio Izetbegioviće prijedologe o podjeli BiH, ali da je iste prijedloge odbio i kad je u pitanju dogovor o podjeli BiH sa srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem.

Granić je također izrazio žaljenje što Hrvati u BiH nemaju svojeg legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH.

„Kada su potpisivani međunoarodni sporazumi za BiH nitko nije mogao pretpostaviti da će jedan narod drugome birati predstavnike u vlasti“, zaključio je Granić koji dopunjeno izdanje „Dipolomatske oluje“ nakon Zagreba večeras predstavlja u Vitezu.

{gallery}2021-2/hns22/grlic{/gallery}

Notra.ba

REDAKCIJA PORTALA

info@notra.ba

Marketing

marketing@notra.ba

Copyright 2007-2023 NOTRA Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.