× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
Sarajevski Kiseljak
Ecos
CRASH
  • (VIDEO)

334888002_562955072460794_9199654504483625353_n.jpg

Veliki broj uzvanica iz političkog, vjerskog i društvenog života Hrvata Središnje Bosne nazočio je predstavljanju drugog dopunjenog izdanja knjige "Diplomatska oluja", autora prof. dr. sc. Mate Granića, ratnog ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske i jednog od glavnih pregovarača Republike Hrvatske prilikom kreiranja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Komentirajući sadašnju situaciju u Bosni i Hercegovini, Granić je kazao kako dugo nije bilo nikakvog napretka, te da su nakon 2000. godine Hrvati došli u neravnopravan način.

- Postoje samo dva načina zaštite vitalnih nacionalnih interesa svih naroda, jedan je izbor člana Predsjedništva, a drugi je Dom naroda. Ohrabrujuće je što je visoki predstavnik donio odluku na sam dan izbora, čim je zaštićen vitalni interes hrvatskog naroda, kao i to što je brzo došlo do formiranja vlade na razini BiH i kakvu viziju ta vlada ima, a to je svakako proeuropska vlada - kazao je.

Osvrnuo se i na povijesne događaje iz 1995. godine, istaknuvši da kao direktni svjedok može posvjedočiti da prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman nije htio dijeliti BiH.

- Paradigma je da je predsjednik Tuđman s Miloševićem dijelio BiH. Kao svjedok, akter i glavni pregovarač s Muslimanima i Srbima, mogu kazati da je Hrvatska prvo podržala referendum o suverenosti BiH, da je prva uputila veleposlanika u Sarajevo, da je primila milijun izbjeglica iz BiH, da je sva humanitarna i vojna pomoć došla iz Hrvatske ili kroz Hrvatsku. Na kraju, kada je došla ponuda 10. siječnja 1994. godine od predsjednika Izetbegovića, koji je kazao: "Uzmite sve južno od Prozora i Neretve, Mostar ćemo po pola, a mi ćemo se sa Srbima obračunati", Tuđman je kazao: "Alija, ja ne mogu ostaviti Hrvate Središnje Bosne" - kazao je Granić.

Po njegovim riječima, prije potpisivanja sporazuma u Washingtonu, Tuđmana je pitao ima li ikakav usmeni ili pismeni dogovor s Miloševićem.

- Rekao mi je da nema i da imam slobodne ruke za pregovaranje. Tada je dogovoreno da je BiH država triju konstitutivnih naroda - kazao je Granić.

Notra.ba

REDAKCIJA PORTALA

info@notra.ba

Marketing

marketing@notra.ba

Copyright 2007-2023 NOTRA Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.