× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
CRASH
  • IZREČENE I KAZNE

j_ci-2020-0103_fig_001.jpg

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine je tijekom 2022. godine evidentirala tri doping pozitivna slučaja u Bosni i Hercegovini.

Odbor za saslušanje je proveo postupke u skladu s Kodeksom Svjetske antidoping agencije (WADA) i Antidoping pravilima u Bosni i Hercegovini i  na osnovu izvedenih dokaza i činjenica izrekao odgovarajuće sankcije i mjere za dvije sportašice, dok je treći postupak u tijeku.

Prvi slučaj je utvrđen kada je 22. listopada 2022. godine u Tešnju, na natjecanju "WAKO Balkan open 2022 - kickboks“, provedena doping kontrola nad Doris Živković, priopćila je Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine.

Analiza njenog uzorka je pokazala prisustvo zabranjene supstance furosemid.

Furosemid je supstanca iz klase S5. (Diuretici i maskirna sredstva), uvrštena na Listu zabranjenih sredstava za 2022. godinu.

Odbor za saslušanje je donio odluku o zabrani sudjelovanja u sportu od šest mjeseci, bez mogućnosti smanjenja. Istom odlukom poništeni su svi rezultati koje je sportašica postigla od dana kada je prikupljen navedeni uzorak, uključujući oduzimanje medalja, bodova i nagrada.

U drugom slučaju, 20. studenog 2022. godine u Sarajevu, na natjecanju "Taekwondo open 2022“, provedena je doping kontrola Ajne Makaš.

Analizom je utvrđeno prisustvo zabranjene supstance methylhexanamine (5-Methylhexan-2-amine), iz klase S6. (Stimulansi) s Liste zabranjenih supstanci 2022. godinu. 

Određena joj je kazna zabrane sudjelovanja u sportu od šesnaest mjeseci, bez mogućnosti smanjenja. Također su poništeni svi rezultati koje je postigla od dana prikupljanja uzorka, uključujući oduzimanje medalja, bodova i nagrada, navodi se u priopćenju.

Notra.ba

REDAKCIJA PORTALA

info@notra.ba

Marketing

marketing@notra.ba

Copyright 2007-2023 NOTRA Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.