ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING ARHIVA POŠALJITE VIJEST
  • stela
  • rovkop
VAŽNO JE

koronabihcje

Među ljudima vlada nesigurnost o tome tko smije primiti cjepivo, a tko ne. 

Zavod za javno zdravstvo SŽ na svojoj internet stranici postavio je obavijest u kojem daje detaljnije odgovore u vezi s ovim pitanjima. Upravo je pitanje u vezi s alergijom na penicilin, ali i u vezi s drugim oblicima alergija, među najčešće postavljanim. "Prethodna alergija na penicilin nije kontraindikacija za cjepljenje. Samo je potrebna dodatna mjera opreza prilikom aplikacije cjepiva.

Preosjetljivost na sastojke cjepiva jedina je kontraindikacija za cjepivo protiv covid-19, uz opće kontraindikacije, kao što su akutna febrilna bolest i teška nuspojava na primjenu prethodne doze tog cjepiva. Od sastojaka cjepiva naglašava se polietilenglikol, koji pokazuje unakrsnu preosjetljivost s polisorbatom.

Prema preporukama Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), alergija na antibiotike i druge lijekove nije kontraindikacija za cjepljenje, navodi se u obavijesti Zavoda za javno zdravstvo SŽ, prenose mediji.  Napominju kako samo cjepljenje ne utječe na primjenu redovite terapije kod osoba s kroiničnim oboljenjima, odnosno takve osobe i na dan cjepljenja mogu i trebaju uzimati svoju redovitu terapiju. Imunokompromitirane osobe, poput onkoloških pacijenata ili s transplantiranim organima, također pod određenim uvjetima mogu primiti cjepivo protiv korona virusa. 

"Osobe s imunokompromitirajućím stanjima ili koje uzimaju imunosupresivne lijekove mogu biti u povećanom riziku od razvoja teške kliničke slike covid-19 i njenih komplikacija zbog čega se preporučuje cjepljenje ako nemaju kontraindikaciju za vakcinaciju. Međutim, važno je istaknuti da postoji mogućnost smanjenog imunološkog odgovora, tj. mogućnost da će kod imunokompromitiranih osoba učinkovitost cjepiva biti niža nego kod imunokompetentnih osoba, odnosno osoba s imunim sustavom koji uredno funkcionira.

O optimalnom vremenu cjepljenja protiv covid-19 savjetujte se sa svojim nadležnim liječnikom, odnosno liječnikom specijalistom, koji ima sveobuhvatan uvid u vaše zdravstveno stanje, trenutnu terapiju i dosadašnje liječenje", navode iz ZZJZSŽ.

Također naglašavaju da je prilikom cjepljenja potrebno naglasiti jeste li ranije imali tešku alergijsku reakciju, ili imate neko akutno febrilno stanje, te će liječnik na osnovu toga odlučiti hoćete li biti cijepljeni. 

Vecernji.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@notra.ba

Marketing

marketing@notra.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 NoTra Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17